06 24 534 060 | borkezeles@kerttrade.hu
KERTTRADE
a minőségi borkezelés szakértője
06 24 534 060 borkezeles@kerttrade.hu
Szakcikkek
Szakcikkek


Must- és cefrekezelő anyagok

Ahhoz, hogy minőségi borokat állítsunk elő, elengedhetetlen, hogy a mustot kellőképpen megtisztítsuk a zavarosító anyagoktól. A bakszag vagy más néven kénhidrogénszag elfedi a borok természetes illatát, hozzájárulva a nem kívánt erjedési folyamatok beindulásához. Amennyiben a borászati technológia következetes mustkezelést alkalmaz, eltávolíthatók a különböző baktériumok, penészgombák, illetve vadélesztők. A borkészítés kezdeti stádiumában fontos, hogy még a mustkezeléskor eltávolítsuk a növényvédőszer-maradványokat, illetve csökkentsük az olyan anyagcseretermékek, pl. a lakkázok koncentrációját, amelyek íz- vagy illathibákat eredményezhetnek. A tisztított mustból készült borokban az úgy nevezett nem tipikus öregedési tónus is ritkábban található meg.


Borászati enzimek

A borászati technológiában a fehérszőlőmust és cefre enzimkezelését a feldolgozás megkönnyítése, illetve a minőségjavítás miatt célszerű alkalmazni. Az enzimkészítményeknek többféle aktivitása ismert, amelyek csökkentik a szűrési költségeket, illetve segítenek felszabadítani a szőlőben rejlő aromaanyagokat. A kékszőlő esetében az enzimkezelés azért is nagyon fontos, hogy a szőlő színe jobban kioldódjon, illetve stabilizálódjon, elősegítve a vörösborok élénk, mély színének kialakulását. A borkészítés során alkalmazott enzimkezeléssel lehetséges magasabb lényeredéket elérni, így téve gazdaságosabbá a borok előállítását. Fontos, hogy a különböző borászati anyagok között minden esetben olyan enzimeket használjunk, melyek jól tisztítottak, és mentesek a káros depszidáz és oxidáz mellékaltivitásoktól.


Flotációs termékek

A musttisztítás egyik leghatékonyabb módszere a flotáció, melynek során levegő- vagy nitrogénalapú vivőgáz segítségével a must felszínére kerülnek a különböző zavarosító anyagok. A flotációs eljárás megkezdése előtt a mustot vagy a cefrét szükséges enzimmel kezelni, így a zavarosító anyagok könnyen kerülhetnek a felszínre, és képezhetnek felülúszó réteget. Ezt a különleges borászati technológiát magas Bloomszámú, speciális zselatin adagolásával segíthetjük, javítva a módszer hatékonyságát. Akár flotálást, akár ülepítést alkalmazunk, bizonyos borászati kezelőanyagok (pl. a Bentonit) egyaránt alkalmazhatók a kompaktabb üledék elérése érdekében.


Élesztő tápsók

A megfelelő erjedés elérése szempontjából fontos, hogy a must tápanyag-ellátottsága kielégítő legyen. Amennyiben a must tápanyag-ellátottsága nem megfelelő, az élesztő nem feltétlenül képes a cukorból teljes mértékben alkoholt képezni, és így a kívánt erjedési aromák nem alakulhatnak ki. A szőlőfélékben elraktározott tápanyag mennyiségét a különböző gombás betegségek, úgy mint a szürkerothadás még inkább csökkentik. A tápanyaghiány azonban elkerülhető, ha az erjedés előtt, a musthoz adagolva élesztő tápanyagot adagolunk. A megfelelő borászati technológia és borászati anyagok alkalmazásával kiemelkedő eredmények érhetők el a borkészítésben.


Borászati tanninok

A borászati tanninok és gumiarábikum használata segít a borok ízérzetének növelésében. Tanninok alkalmazásával megakadályozható a vörös-, illetve rozéborok színkiválása, stabilizálva a bor természetes színét.


Szárított fajélesztők

A borkészítés alapja a szőlő alkoholos erjedése, ami fajélesztős beoltással hatékonyabbá tehető. Ennek a borászati technológiának az alkalmazásával elősegíthető a gyors erjedésindítás, valamint a biztos végerjedés, ami a tiszta illatú bor alapfeltétele. A megfelelő borászati anyagok, élesztőszelekciók használatával kellőképpen kifejezésre juthatnak a borban rejtőző aromaanyagok és a fajtajelleg.


Almasavbontó baktériumok

A fehérbort kedvelők körében rendkívül népszerűek az alacsonyabb savtartalmú borok, így ezek a borászati webshopok kiemelt termékei közé tartoznak. Az alacsony savtartalom könnyen elérhető tejsavbaktériumok használatával. Biológiai almasavbontásra a fehérborok közül a Chardonnay és a Pinot Blanc a legalkalmasabb, ám e borászati anyagok alkalmazása a rajnai rizling esetében is eredményes. A modern borászathoz ugyanakkor hozzátartozik a vörösborok almasavbontása is, hiszen az almasav tejsavvá alakulásakor olyan melléktermékek keletkeznek, amelyek bársonyosabbá teszik a bort, javítva azok aromaképén és struktúráján.


Savtompító szerek

Attól függően, hogy a borkészítés milyen éghajlaton és mely évjáratban történik, a borok savszerkezete különböző lehet, sok esetben disszonáns ízélményt okozva. A savtartalom csökkenthető fehérborok esetében finom, kettős sós, valamint kibővített kettős sós savtompítással attól függően, hogy milyen a bor savösszetétele és mekkora a savtartalma. Vörösborok esetében a savtartalom csökkentésére az almasavbontás a leghatékonyabban alkalmazható borászati technológia. Amennyiben ennek feltételei nem adottak, esetleg rozék vagy könnyebb vörösborok savtartalmát csökkentenénk, finom vagy egyszerű savtompítás is használható. Különleges esetekben vörösboroknál is alkalmazhatók az olyan technikák, mint a kettős sós vagy a kibővített kettős sós savtompítás.


Bentonitok

Az italiparban legelterjedtebb derítőszerek a bentonitok, azaz a többrétegű agyagásványok. Attól függően, hogy milyen borászati kezelőanyagokkal dolgozunk, valamint hogy milyen borászati technológiát használunk, a bentonitok többféle célra használhatók. A derítés ugyanúgy fontos lehet a tisztaillatú borok készítése esetén, mint a borhibák kialakulásának megakadályozására és a bor fehérjestabilitásának biztosítására.


Speciális derítőszerek

A borászati anyagok között hagyományosan alkalmazott derítőszerek mellett alkalmazhatók olyan speciális derítőszerek is, amelyek hatásosabbak a magas pH-értékű, alacsonyabb hőmérsékletű, nehezebben szűrhető borok készítése esetén, vagy éppen vörösborok polifenol-harmonizációjához, javítva a borok minőségén. A speciális derítőszerek védik a vörösbor színét, és megkötve a barna színanyagokat, jobban kifejezik azt.


Kovasavszolok

A gyorsabb derítés, jobb ülepedés, valamint a könnyebb szűrhetőség érdekében kiválóan használható a negatív töltésű kovasavszól (szilíciumdioxid), mely segíti a zselatin teljes kipelyhesedését.


Zselatinok

A pozitív töltésű, közepes Bloomszámú és savasan feltárt italipari zselatinnal való derítéssel könnyen elősegíthető a zavarosító anyagok kicsapódása, a polifenoltartalom csökkentése, valamint növelhető a borok stabilitása. A zselatinos derítés során különböző megfelelő kombinációban való alkalmazása érzékszervi harmonizációt eredményez. Ezt a borászati technológiát alkalmazva a derítést követő szűrések jobb hatásfokúak, ezért kevesebb költséggel járnak.


Aktív szenek

Az aktív szenek olyan borászati kezelőanyagok, melyek belső aktív felülettel, így szelektív abszorpciós képességekkel bírnak. A szén gyártásához használt alapanyagok függvényében az aktív szenek hatékonyan kötik meg az íz- és illathibákat.


Kezelőanyagok BIO borok készítéséhez

A bentonitok, valamint az aktív szenek szerepelnek a BIO borok készítéséhez engedélyezett borászati anyagok között. Az aktív szenek kiváló abszorpciós képességük folytán segítenek a rendellenes vagy hibás ízek és illatok megkötésében, míg a bentonitok segítik a tiszta illat kialakítását, valamint a bor fehérjestabilitásának biztosítását.


Kezelőanyagok kénhidrogénszag megszüntetésére

A kénhidrogén jelenléte egyes borokban már a 19. századtól ismert, azonban ma sem tudni biztosan, mi a kialakulásuk oka, és az hogyan akadályozható meg. A kénhidrogénes illatjegyek megkötése, illetve eltávolítása a bor ízének és illatának megváltoztatása nélkül óriási kihívás. A Kupzit segítségével lehetséges anélkül megszüntetni a kénhidrogénszagot, hogy a bor rezes törést szenvedne. A Kupzitos kezelés olyan borászati technológia, amely után a termékleírásban javasolt adagolási mennyiség mellett többnyire nem szükséges kékderítést alkalmazni. 2009 óta az Európai Unió egész területén engedélyezett a Kupzit alkalmazása.


Tölgyfa alapú termékek

A borászati termékek közül a bor érzékszervi tulajdonságaira talán a tölgyfa van a legnagyobb hatással. Óriási különbség van a tölgyfahordóban és a tartályban érlelt borok között, azonban a tölgyfa jótékony hatása tölgyfachipsek használatával is elérhetők. A tölgyfachipsek elősegítik a borok kívánt aromaképének kialakulását, valamint meggyorsítják az érlelést. A tölgyfachips alacsony adagolási mennyisége, szemben a barrique hordókkal, kíméli a nagyon lassan megújuló alapanyagot. A 2009/606-os EU rendelet hatályba lépése óta a tölgyfachipsek használata mind cefre-, mind must-, mind pedig borállapotban is megengedett.


Érzékszervi harmonizációs anyagok

A borok korrigálására szinte minden esetben van lehetőség a palackozás előtt. Ilyen borászati technológia a finomderítés, mely segítségével a palackozás előtt lehetséges lesimítani a különböző egyenetlenségeket. A bor érzékszervi tulajdonságainak optimalizálásáért minden esetben célszerű előkísérlet végzése a kezelőanyagok alkalmazását megelőzően.


Borkőstabilizáló szerek

Amióta palackozzák a borokat, a kristálykiválás ismert probléma. Noha a kristálykiválást a borászok a minőség jeleként értékelik, a palackon látható kristálykiválást a fogyasztók hibának vélik, ezért a megelőzéshez szükséges különböző stabilizálási eljárásokat elvégezni.


Egyéb borászati segédanyagok, stabilizáló szerek

A borkészítés során számos borászati anyag használata engedélyezett. Ilyen módon például a savtartalom növelésével javíthatók a borok érzékszervi tulajdonságai. Ugyanígy van lehetőség ellenőrizni a kénszint jelenlétét a borban, és szükség esetén kénezést alkalmazni. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a kénhidrogénes kezelés hatására, valamint fém eszközökkel való érintkezés miatt a bor nehézfémtartalma emelkedhet. Ilyen esetben a fémtartalom nagysága függvényében kékderítés, esetleg Ferroplex-szel való komplex kezelés alkalmazható.


Kovaföldek, perlitek, szűrési segédanyagok

Szűrési segédanyagok nélkül a szűrés sok esetben nehéz vagy akár lehetetlen is lehet, ezért kovaföld, cellulóz és perlit használata ajánlott. A cellulóz növeli a szűrés hatékonyságát és tisztító hatását. Hagyományos kovaföldszűrőn hosszúszálú cellulóz használatával speciális berendezések igénybevétele nélkül is megszűrhető a mustalj és a savtompítási alj.


Szűrőlapok

Az olyan borászati kellékek, mint a FILTROX FIBRAFIX mélységi szűrőlapok a szűréstechnológia megkerülhetetlen szereplői akár a folyékony, akár a szilárd anyagok leválasztásáról van szó. A FILTROX szűrőlapok széles leválasztási tartománnyal rendelkeznek, így képesek visszatartani a baktériumokat, elősegítve, hogy a szűrőlapok steril folyadékok előállítására is alkalmasak legyenek. A magas hatásfokú, speciális szűrési folyamat lefékezi, majd a szűrőlapok tekeredett szerkezetében váltakozó elektrokinetikus és fizikai hatások megkötik a zavarosító anyagokat, lehetővé téve a hosszú szűrési időt a szűrőlap eltömődéséig.

A CARLSON XE szűrőlapok olyan különleges borászati kellékek, melyek fehérített cellulózszálak, veszélytelen szűrőanyagok és bevizsgált műgyanta keverékéből állnak. A CARLSON XE szűrőkapacitása kiemelkedő, száraz és nedves állapotban is jól kezelhető, stabil, tiszta és hosszan tartó. Különböző szeszes italok, sörök, borok szűrésénél különösen népszerűek az XE-lapok, de ugyanúgy használhatók alkoholmentes italok, kozmetikumok, zselatinok vagy más gyógyszer- és vegyipari termékek szűrésére.


Szűrőgyertyák

A borászati technológiában elterjedt szűrőlapok használatát kiválthatják a mélységi és felületi szűrést lehetővé tevő előszűrő gyertyák. Amennyiben felületi szűrést szeretnénk alkalmazni a különböző mikrobák kiszűrésére, úgy a membránszűrőgyertyák bizonyulhatnak jó választásnak. Amennyiben szűrőgyertyát használ, szüksége lesz egy- vagy többgyertyás szűrőgyertyaházra is.


NOMACORC szintetikus lezárók

A Nomacorc szintetikus lezárói csúcsminőségű, koextrudálási technológiával készült lezárók, melyek biztosítják a tökéletes palackzárást. A tervezett fogyasztás időpontjától, illetve attól függően, hogy milyen bortípushoz kívánunk lezárót vásárolni, többféle oxigénáteresztéssel rendelkező szintetikus lezáró is választható.


Laboratóriumi anyagok

A jó minőségű bor készítésének elengedhetetlen feltétele az analitikai paraméterek ismerete alapján történő szakszerű kezelés. Amennyiben pontosan ismerjük az analitikai paramétereket, meghatározhatjuk a kénezés pontos mértékét, nyomon követhetjük az almasavbontás folyamatát, és meghatározhatjuk a derítési igényt, amiben a Bentotest jó segítségül szolgálhat.


Laboratóriumi vizsgálatok

Borászati webshopunk nemcsak a legkülönbözőbb borászati kellékeket és termékeket kínálja, de széles körben biztosít lehetőséget borászati mérésekre is. A laborunkban elvégzett vizsgálatok minden esetben megfelelnek a magyar borvizsgálati szabványoknak, illetve az EU-ban érvényes borkészítésre vonatkozó szabályoknak.


Wigol tisztítószerek

Fontos, hogy a borkészítés során a borászati kellékek tisztítására is odafigyeljünk, hiszen jó bor csak tiszta eszközökkel készíthető. A Wigol GmbH borászati termékvonalával egyszerű a profi tisztítás a borkészítés egész folyamata során. Legyen szó tartályok, prések, csővezetékek vagy éppen tölgyfahordók szakszerű tisztításáról, esetleg borospincék falainak és padlójának vagy a palackozó sor fertőtlenítéséről, a Wigol tisztítószerekkel garantált a profi munka.


Gyümölcslékezelő enzimek

A borkészítés, így a gyümölcsfeldolgozás első, és egyben egyik legfontosabb fázisa maga a gyümölcs feltárása, valamint a gyümölcslé kinyerése. Speciális gyümölcskezelő enzimek, pektizánok segítségével növelhető a préskapacitás és a lényeredék mennyisége.


Szeszipari kezelőanyagok

A lepárlás a 3. század óta létező eljárás, amely ugyan óriási fejlődésen ment keresztül a modern eljárásoknak köszönhetően, de szerencsére mégis egyfajta művészet maradt, melynek lényege az aroma- és illatanyagok optimális kinyerése. Ahhoz, hogy megőrizzük a gyümölcs idegen íz- és illatanyagoktól mentes karakterét, hatékony segítségül szolgálnak a borászati webshopunkban megtalálható szeszipari kezelőanyagok.


Söripari kezelőanyagok

A jó sört a fogyasztó az ital íze, illata, színe, a habja, valamint a tisztasága alapján értékeli. Éppen ezért fontos, hogy olyan söripari kezelőanyagokat használjunk, amelyek biztosítják, hogy a sör minden, a minőségét jelző paramétere legalább egy évig megőrződjön.


Erbslöh

Az ERBSLÖH vállalat nemcsak a gyümölcsitalok feldolgozásában rendelkezik több mint száz év tapasztalatával, de a fontos szerepet tölt be Európában a kezelőanyagok kutatásában, illetve gyártásában is. A nagy múltú cég együttműködésben áll a legkülönbözőbb egyetemekkel, borászati iskolákkal, valamint kutatóintézetekkel a borászati technológiák fejlesztése terén, segítve a feldolgozást és az italtechnológia területén jelentkező problémák megoldását.


Pronektar

A Pronektár a Radoux hordógyártóval való együttműködésben olyan tölgytermékeket készít, amelyeket a legjobb faanyagból választ ki, ellenőrizve az érlelést és a pörkölési folyamatokat. A Pronektar tölgyfatermékei a legjobb gazdasági és műszaki megoldásokat kínálják, hozzájárulva a minőségi borkészítés feltételeinek megteremtéséhez.


Filtrox

A bortermelés hagyományainak megőrzéséért és a borászati technológiák fejlesztéséért többek között olyan nagy múltú cégek is felelnek, mint a Filtrox Csoport, valamint a Filtrox & Carlson brand, melyek nem kevesebb, mint 175 év komoly tapasztalataival rendelkeznek a folyadékszűrésben. A Filtrox Csoport és a Filtrox & Carlson márka innovatív borászati megoldásokat kínál a mélységi szűrés, valamint a szűrőrendszerek és anyagok terén.


Ep Minerals

Az EP Minerals Celatom kovaföldjeit a legkülönbözőbb iparágakban, így a borkészítés terén is sikerrel alkalmazzák. A több millió évvel ezelőtt lerakódott mikroszkopikus algák vázából kialakult kovaföld kiválóan alkalmas többek között sörök, borok, cukor, citromsav, alkohol szűrésére.


Nomacorc

A legjobb minőségű szintetikus lezárók első osztályú gyártója a Nomacorc. Különleges technológiájával készült, külső, rugalmas köpennyel rendelkező lezárói tökéletes zárást tesznek lehetővé, illeszkedve a bortípushoz és a fogyasztás tervezett időpontjához. A Nomacorc a borkészítők kedvelt lezárója.


Wigol

Minőségi bort csakis megfelelően tiszta eszközökkel lehet készíteni. Ehhez nyújt segítséget több mint fél évszázados múlttal rendelkező Wigol GmbH, mely épp úgy jeleskedik az élelmiszer-, mint a gyógyszeriparban kínált innovatív megoldások terén. Legyen szó borászati kellékek tisztításáról, a hordók vagy a pince gondos fertőtlenítéséről, a Wigol termékeire számíthat.


Lallemand

A Lallemand világelső az élesztők, baktériumok, valamint egyéb élelmiszeripari összetevők gyártásában. A több mint egy évszázados múlttal rendelkező kanadai cég termékei rendkívül keresettek a sörgyártással, borkészítéssel és egyéb alkoholos italok gyártásával foglalkozó szakemberek körében.


Bucher Vaslin

A Bucher Vaslin kiemelkedő a borászati eszközök és gépek gyártása terén. Legyen szó préselésről vagy szűrésről, a nagy múltú, borászati technológiákkal foglalkozó cég szőlőfeldolgozó gépeire számíthat.