Mik is a poliszacharidok?
A poliszacharidok a borban természetes állapotban előforduló szénhidrátok, amelyek a szőlőbogyóból és az élesztőből származnak. Poliszacharidok alatt nagyszámú, glükozidos kötéssel összekapcsolt monoszacharidot értünk. Ezek a vegyületek elősegítik stabil kolloidkomplexek kialakulását a húzós tanninokkal, ily módon lecsökken a tanninmolekulák reakcióképessége a szájban található, ízérzetért felelős fehérjékkel, ami enyhíti a húzós érzetet. A poliszacharidok nagyobb testet adnak a bornak, és javítják a színstabilitást. A vastag fehér- és bársonyos vörösborokhoz nagy poliszacharid-tartalom szükséges. Ez fokozza az ízérzetet, és a borok savstruktúrája is harmonikusabb lesz.

 

Mik is a mannoproteinek?
A mannoproteinek az élesztősejtfal természetes alkotórészei, s már az alkoholos erjedés során átoldódnak a borba a még aktív élesztőkből. A finomseprős érlelés az inaktiválódott élesztősejtek autolízise révén további mannoprotein-leadást tesz lehetővé. Ezáltal az alkohol jobban beépül a borképbe, a borok harmonikusabbak, komplexebbek lesznek, továbbá fehérje- és kristálystabilitásuk is javul.

 

MannoPure
A MannoPure egy folyékony mannoprotein készítmény a káliumtartarát stabilizálására fehér-, rozé- és vörösborokban. Enzimatikusan vonják ki az élesztő sejtfalából, nagyon kíméletes eljárással. A MannoPure megakadályozza a kristálymagok kialakulását és ezáltal a káliumtartarát kristályok további növekedését és kiválását. A MannoPure beadagolása a derítés és a szűrés után, körülbelül 48 órával a töltés előtti végső szűrés előtt történjen. Az instabil antocianinok hosszú távon borkősavsók kicsapódásához vezethetnek. A tartós borkőstabilitás érdekében a MannoPure kezelés előtt biztosítani kell a színstabilitást. A MannoPure-t nem szabad korai töltésnél használni, a megfelelő alkalmazási idő a szüret után 6 hónappal kezdődik.

 

MannoFine
MannoFine egy folyékony mannoprotein a kolloidok stabilizálására és az ízérzet javítására a borban. Rendkívül kíméletesen enzimatikus eljárással extrahált élesztő sejtfalakból. A MannoFine javítja a kezelt borok minőségét. A frissesség és a tisztaság megtartása mellett a tanninok kevésbé összehúzónak érezhetők. Használatával egyértelműen javul az ízérzet. Védi az aromákat, a bor aromájának idő előtti öregedése megakadályozható, nincs negatív hatása a szűrhetőségre és hozzájárul a borkő stabilitásához. A MannoFine beadagolása a derítés és a szűrés után, körülbelül 48 órával a töltés előtti végső szűrés előtt történjen. A MannoFine hozzájárul a borkő stabilitásához, a teljes védelem eléréséhez MannoPure-t kell használni. A MannoFine-nak nincs stabilizáló hatása kalcium-tartarát kiválásra.