Kosár tartalmaCégtörténetKapcsolatBelépésRegisztrációEnglish
Termékjegyzék, leírásokHírekAjánlások, szakcikkek
Szűrés kategóriára

MaloStar Fruit

Második generációs citrát negatív baktériumkultúra csökkentett diacetil és acetát képzéssel gyümölcsös borok almasavbontásához. A továbbfejlesztett Oenococcus oeni CN2 baktériumtörzs jobb tápanyagfelvétele, gyorsabb növekedési rátája és ezáltal jobb szaporodási képessége gyors almasavbontást tesz lehetővé. Az Erbslöh által szabadalmaztatott aktiválási eljárás megakadályozza a pantoténsav hiány kialakulását és így az almasavbontás gyors indítását teszi lehetővé.


Jellemzők:  A MaloStar Fruit olyan borok almasavbontásánál érdemes alkalmazni ahol a bor természetes citromsavtartalmának megőrzésével a gyümölcsösség megőrzése a cél. A továbbfejlesztett citrát negatív baktériumkultúra megőrzi a bor aromakonponenseit, amelyek a spontán almasavbontásnál, illetve a hagyományos baktériumkultúrákkal végzett almasavbontásnál elvesznek. Érzékszervi tulajdonságát tekintve a sav a bor frissességét és struktúráját adja és a bor fontos íz anyagainak harmóniáját. A cintrát negatív baktériumkultúra azt jelenti, hogy a MaloStar Fruit nem képes a citromsav lebontására. Ezzel egy időben a diacetil képző képessége is csekély, ami a tejes illetve vajas aromák képzéséhez vezet és testes íz hatása miatt elfedi a gyümölcsös jegyeket. A MaloStar Fruit nagy biztonságot nyújt az almasavbontás során, mivel a citromsav megtartásával a kiegészítő illósav képződés nem lehetséges, ami a spontán almasavbontás és a hagyományos kultúrákkal végzett almasavbontás során is bekövetkezhet. Speciális szaporítási eljárás és a starterkultúra szabadalmaztatott aktiválása megakadályozza a pantoténsav hiány kialakulását és ezáltal, hogy glükózból illósav képződjön.

Borászati információ:
- biztos almasavbontás fehér- és vörösboroknál,
- aromakomponensek kiemelése a citromsav megtartásával,
- a gyümölcsös aromákat nem fedi a citromsavból képződő diacetil,
- csökken az illósav képzés potenciálja a citromsav megőrzése miatt,
- szimultán beoltásra is alkalmas.

Adagolás:  A MaloStar Fruitm baktériumkultúrával és aktivátorral megtöltött dupla tasak tartalma aktiválás után 2.500 l must/bor beoltására alkalmas. Szimultán beoltás esetén a MaloStar Fruit baktériummal történő beoltást az élesztős beoltás után 24 órával kell megtenni, vagy az alkoholos erjedés lezajlása után, az erjedés hőjét kihasználva az újborhoz adagolni.

Aktiválás:  Tiszta edényben készítsen elő 2,5 l vizet* és adja hozzá a dupla tasak teljes tartalmát. Ezt követően a baktérium kultúrát jól keverje el, majd 5 perc teljes szuszpendálódás után újra keverje át. Az edényt tiszta ruhával lefedve szoba hőmérsékleten úgy tárolja, hogy a CO2 el tudjon távozni. 8 - 12 órán át hagyja szobahőmérsékleten aktiválódni.
Hozzáadagolás előtt szoktassa a must-/bor hőmérsékletéhez, és a beadagolás előtt jól keverje össze. Ezután adja a musthoz/borhoz. Ez a hosszú idejű aktiválás segíti a baktérium anyagcsere-folyamatainak elindítását, az élethez fontos tápanyagok és a pantoténsav felvételét.
A pantoténsav felvétele megakadályozza az acetátok képzését glükózból az almasavbontás során. A pantoténsav hiányból eredő problémák megakadályozása miatt a baktériumkultúrát már a szaporítás során kielégítő mennyiségű tápanyaggal látjuk el, így a pantoténsav megfelelő mennyiségben felszabadulhat megakadályozva a glükózból illósav képzését. Az aktiválás során egyidejűleg végbemegy egy lassú és sejtszámkímélő adaptációja a baktériumoknak a must/borban lévő életkörülményekhez.

Követelmények az almasavbontáshoz:
- szabad SO2 < 10 mg/l,
- össz.-SO2 < 25 mg/l,
- beoltási hőmérséklet min. 18 °C későbbi hőmérsékletcsökkentés a pincehőmérsékletre nem befolyásolja a már megkezdett almasavbontást,
- pH > 3,2,
- alkohol tartalom < 13,5 v/v %.

A borász tanácsa:  A citrát negatív és ezáltal csökkentett diacetil képző MaloStar Fruit gyors almasavbontást tesz lehetővé. Az almasavbontás lezajlása után nincs szükség diacetil managementre. Az almasavbontás végével összekapcsolódó finomseprőn tartás és nem azonnali kénezés elfelejthető. Így az almasavbontás végével a kénezés azonnal elvégezhető és ezzel a vad mikroorganizmusok elszaporodása megakadályozható.

Csomagolás: 1 alumínium duplatasak.
A fagyasztvaszárított baktériumok szabályozott körülmények között, védőgázas csomagolásban kerülnek lezárásra.

Tárolás:  -18 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten legalább 2 évig eltartható, hűtőszekrényben (< 8 °C) legalább 2 hónapig, szobahőmérsékleten pedig (< 22 °C) legalább 2 hétig tartható el az aktivitás elvesztése nélkül.
Sugárzó hőtől távol tartandó (> 25 °C).

*Víz: Lehetőleg 25 °C-os ioncserélt, vagy desztillált vizet használjon. Amennyiben nem áll rendelkezésre ioncserélt vagy desztillát víz csapvíz is felhasználható, ha az ivóvíz minőségű és nem tartalmaz 0,3 mg/l nagyobb mennyiségben Cl2-t.

részletesebb ".pdf" formátumú ismertető megtekintéséhez kattintson ide...

Termékismertetőink és az azokban található használati utasítások a legjobb tudásunk szerint készültek. Az adatokat legújabb tapasztalataink alapján közöltük. Mivel a kezelt italokról nem állnak adatok rendelkezésre,- ugyanakkor ezen italok természetes eredetüknél fogva különbözőek,- ezért kezelési ajánlásaink nem lehetnek kötelező érvényűek. Az ismertetések megfelelnek a német bortörvény és az EU előírásainak. Egyebekben általános eladási feltételeink az irányadóak. 2010.12.08.

Vissza a termékekhez

Bankkártyás fizetésRendelés faxon

Értékesítés 2336 Dunavarsány-Erőspuszta, Dunavarsány Ipari Park Telefon 06 24 534 060   06 24 534 070   06 24 534 080 Fax 06 24 534 081 E-mail borkezeles@kerttrade.hu

2009 © Kerttrade Kft. Minden jog fenntartva Design & Solutions by NetGo.hu