Kosár tartalmaCégtörténetKapcsolatBelépésRegisztrációEnglish
Termékjegyzék, leírásokHírekAjánlások, szakcikkek
Szûrés kategóriára

Granucol

Granucol Bi, Ge, Fa


A termék rövid leírása

A különbözõ típusú Granucol® -ok mind növényi eredetû granulált aktívszenek. Gyártásuk minden esetben porított aktív szénbõl indul ki, és a típustól függõen változik a különbözõ granulátumok belsõ felülete és fajlagos adszorpciós képessége. A speciális gyártási technológiának köszönhetõen tökéletesen elkülönülnek egymástól az egyes pelletek. A jelenleg hatályos törvények és rendelkezések szerint engedélyezett, tisztaság és minõség tekintetében szaklaboratóriumban bevizsgált termék.

 

Kezelési cél

Az egyes Granucol®- típusokat a következõ kezelési célokra ajánljuk:

  •  Granucol GE:   nemkívánatos íz- és illatanyagok adszorpciójára,
  •  Granucol FA:   barnatörés okozta vörösbe hajló színelváltozások eltávolítására,
  •  Granucol BI:    cserzõanyag- és polifenoltartalom csökkentésére, valamint túl mély színek eltávolítására.

                               

A termék és hatása

A Granucol® könnyed alkalmazásával a nemkívánatos szín-, íz- vagy illatanyagok szelektív módon eltávolíthatóak. A speciális gyártási eljárás során az aktív szén legfinomabb részecskéit a teljes adszorpciós hatás megtartása mellett megkötik; így a kezelés után a leválasztás gyorsan megtörténik, és az italok bouquet-ja érintetlen marad. Az egyes Granucol®- típusok szelektíven hatnak a nemkívánatos íz- és illatanyagokra, valamint csökkentik a túlzott színanyag- és a cserzõanyag-tartalmat. A Granucol® nemcsak meglehetõsen gyorsan, hanem jól is ülepszik. Kombinált kezelés esetén a Granucol®-t kell elõször adagolni, így az ezt követõ zselatin-kovasavszolos kezelés mind az ülepedést, mind a szûrhetõséget javítja.

 

Alkalmazása

Granucol®-t borhoz, gyümölcslevekhez, vagy más italokhoz közvetlenül, elõzetes feloldás nélkül adagoljuk. A hozzáadást követõen azonnal megkezdõdik az egyes pelletek eloszlása. Ezután a kezelendõ italt perceken át intenzíven keverjük. Késõbb ajánlatos még rövid idõközönként 2-3-szor újra átkeverni. Az adszorpció már néhány óra alatt, de egy nap elteltével biztosan lezajlik. Ezután az aktívszén-üledékrõl a bort mihamarabb le kell fejteni. Iszapolásos szûrésnél a Granucol® folyamatosan, a szûrési segédanyaggal együtt adagolható. Az optimális adagolási mennyiségek meghatározásához elõkísérleteket ajánlatos végezni. Irányértékként a következõ adagolási mennyiségeket ajánljuk:

1. Borok, mustkoncentrátumok és gyümölcslevek kezelése:

a)       Enyhe penész-, rothadt-, hordó-, dugó-, vadélesztõ-, vagy egyéb idegen íz, vagy illat esetén: 10-40 g Granucol® GE/100 l. Bakszagú (kénhidrogén szag) idegen ízek, enyhe fáradt olaj-, vagy petróleumszag esetén: 20-60 g/100 l Granucol® GE. Nagyobb mennyiségû Granucol® adagolása az ital tulajdonságait nagymértékben befolyásolhatja, ezért elõfordulhat, hogy a kezelt ital házasítása lesz szükséges.  A fagy okozta, évjárati eredetû, vagy szokatlan ízeket legcélszerûbb még must-stádiumban eltávolítani (az idegen íz erõsségétõl függõen 50-100 g Granucol® GE/100 l adagolásával). Rothadt szõlõnél a következõ szabály követhetõ: a rothadt szõlõ %-nak megfelelõen 1 g/100 l Granucol® GE. Kombinálva Seporit PORE-TEC-el és Mostgelatine-nal tiszta bort kapunk.

b)       Színkorrekció esetén általában - a színerõsségtõl függõen - 10-30 g Granucol® FA/100 l adagolása elegendõ.

c)       Magas cserzõanyag tartalmú és mély színû italok, valamint tisztulási nehézségek esetén 10-50 g Granucol® BI/100 l adagolása jó ízbeli lekerekítést és tisztulást eredményez. Kimondottan kíméletes, ugyanakkor különösen hatásos cserzõanyag redukció akkor érhetõ el, ha a Granucol® BI-t Gerbinol® Super-rel kombinálva alkalmazzuk. Ez úgy történik, hogy a Granucol® BI-vel való kezelést követõen, kb. 1-2 órával késõbb adagoljuk a Gerbinol® Super-t.  A 2165/2005 EU rendelet szerint az aktív szén fehér és vörös mustok/cefrék és borok kezelésére is használható. Továbbá a már aktív szénnel kezelt fehér must/cefrébõl készült bor további aktív szén kezelése engedélyezett összesen max. 100 g / 100 l (kg) mennyiségben.

2. Égetett szeszes italok és borpárlatok kezelése:

a)        Zavaró íz- és illatkomponensek jelenléte esetén ajánlatos – a zavaró hatások erõsségétõl függõen - a Granucol® GE-vel történõ kezelés. Kozmás íz eltávolítására, vagy íz lekerekítésre a legtöbb esetben elégséges a minimális 50-100 g Granucol® GE/100 l adagolása.

b)        Színtelenítésre általában 50-100 g Granucol® FA/100 l szükséges. A kezeléseket a fogyasztási koncentráción (max. 55 térf.%) kell elvégezni.

 

Tárolása

A terméket idegen szagtól és nedvességtõl óvni kell. A felbontott csomagokat azonnal gondosan zárjuk vissza.

 

részletesebb ".pdf" formátumú ismertetõ megtekintéséhez kattintson ide... 

 

Termékismertetõink és az azokban található használati utasítások a legjobb tudásunk szerint készültek. Az adatokat legújabb tapasztalataink alapján közöltük.  Mivel a kezelt italokról nem állnak adatok rendelkezésre,- ugyanakkor ezen italok természetes eredetüknél fogva különbözõek,- ezért kezelési ajánlásaink nem lehetnek kötelezõ érvényûek.  Az ismertetések megfelelnek a német bortörvény és az EU elõírásainak. Egyebekben általános eladási feltételeink az irányadóak.  2010.10.06.

Vissza a termékekhez

Bankkártyás fizetésRendelés faxon

Értékesítés 2336 Dunavarsány-Erõspuszta, Dunavarsány Ipari Park Telefon 06 24 534 060   06 24 534 070   06 24 534 080 Fax 06 24 534 081 E-mail borkezeles@kerttrade.hu

2009 © Kerttrade Kft. Minden jog fenntartva Design & Solutions by NetGo.hu