Kosár tartalmaCégtörténetKapcsolatBelépésRegisztrációEnglish
Termékjegyzék, leírásokHírekAjánlások, szakcikkek

Borkõ stabilizálás karboximetil-cellulózzal

Borkõ stabilizálás karboximetil-cellulózzal

A korai palackozások és a palackozott borok elfogyasztása között az utóbbi években egyre hosszabb idõ telik el, ezért a borkõ stabilizálás minden évben nagy kihívást jelent. A karboximetil-cellulóz engedélyezésével az EU-n belül újabb borkõstabilizálási eljárás került bevezetésre (2009/606 EU rendelet). A karboximetil-cellulóz (CMC) 2009 augusztusa óta fehér-, rozé- és vörösborok illetve pezsgõk kezelésére is engedélyezett maximum 10 g/ 100l mennyiségben.

Miért használjuk a CMC-t a borászatban?

A CMC molekulaszerkezeténél fogva – hasonló, mint a metaborkõsav – védõkolloidként mûködik, ami a borban oldott borkõ felületét bevonja és így megakadályozza a kristálynövekedést. A karboximetil-cellulóz nagy elõnye a metaborkõsavval szemben, hogy a hõmérsékletre nem érzékeny. Miközben a metaborkõsav magasabb hõmérsékletû tárolás során, vagy gyakori hõmérsékletváltozás esetén töredezik és elveszti hatását, a CMC a hõmérséklet-változások ellenére is stabil marad. A karboximetil-cellulóz oldhatósága borban rossz és az elkészített nagy viszkozitású oldatok kezelése a borászatokban nehézségeket okoz mind az adagolás során, mind a bekeverõ edény tisztításakor. Ezért az OIV ajánlás engedélyezi az iparilag elõállított folyékony termékek felhasználását is.

A folyékony CMC, VinoStab® számos elõnyt jelent a felhasználó számára:

• könnyû adagolni és jól homogenizálható a kezelendõ borban,

• elõkészítés nélkül adagolható,

• az ipari elõállításnak köszönhetõen nagyobb koncentrációjú CMC oldat állítható elõ így a vízbevitel csökkenthetõ,

• a borok szûrhetõségét pozitívan befolyásolja,

• kevesebb személyzet elegendõ, mert nem kell a bekeverõ tartályokat nagy munkával kitisztítani,

• jobb higiéniai feltételek – a por alakú CMC maradékok nehezen eltávolíthatók és hajlamosak mikrobiológiai problémákat okozni,

• nem porzik, így nem okoz csúszásveszélyt.

Gyakorlati eredmények:

A kísérlet során 20 °C-os borkõtelítési hõmérsékletû borminta szerepelt (ld. 1. diagram). Ez a telítési hõmérséklet a karboximetil-cellulóz alkalmazási határa. Az eredmények ennek a tételnek a változását mutatják 10 hónapos, 17 °C-on történõ tárolás során. A kezeletlen kontroll minta nagy vezetõképesség különbséget mutatott, ez magyarázza a bor kiugró instabilitását. A vizsgált tételt metaborkõsavval kielégítõen lehetett stabilizálni, de a stabilizáló hatás a metaborkõsav töredezése következtében 10 hónap (17 °C-on) tárolás után már nem volt észlelhetõ. Ezzel összehasonlítva a CMC-vel kezelt minta stabil maradt. A CMC-vel kezelt minta stabilitásában gyengülés volt megfigyelhetõ, amit az is mutat, hogy 10 hónap tárolás után a vezetõképesség-különbség megemelkedett. Magasabb telítési hõmérsékletû bor esetén az adagolási mennyiség növelése segíthet, azonban a kezelt tétel szûrési tulajdonságait minden esetben meg kell vizsgálni.

Bankkártyás fizetésRendelés faxon

Értékesítés 2336 Dunavarsány-Erõspuszta, Dunavarsány Ipari Park Telefon 06 24 534 060   06 24 534 070   06 24 534 080 Fax 06 24 534 081 E-mail borkezeles@kerttrade.hu

2009 © Kerttrade Kft. Minden jog fenntartva Design & Solutions by NetGo.hu