Kosár tartalmaCégtörténetKapcsolatBelépésRegisztrációEnglish
Termékjegyzék, leírásokHírekAjánlások, szakcikkek

Borkő stabilizálás karboximetil-cellulózzal

Borkő stabilizálás karboximetil-cellulózzal

A korai palackozások és a palackozott borok elfogyasztása között az utóbbi években egyre hosszabb idő telik el, ezért a borkő stabilizálás minden évben nagy kihívást jelent. A karboximetil-cellulóz engedélyezésével az EU-n belül újabb borkőstabilizálási eljárás került bevezetésre (2009/606 EU rendelet). A karboximetil-cellulóz (CMC) 2009 augusztusa óta fehér-, rozé- és vörösborok illetve pezsgők kezelésére is engedélyezett maximum 10 g/ 100l mennyiségben.

Miért használjuk a CMC-t a borászatban?

A CMC molekulaszerkezeténél fogva – hasonló, mint a metaborkősav – védőkolloidként működik, ami a borban oldott borkő felületét bevonja és így megakadályozza a kristálynövekedést. A karboximetil-cellulóz nagy előnye a metaborkősavval szemben, hogy a hőmérsékletre nem érzékeny. Miközben a metaborkősav magasabb hőmérsékletű tárolás során, vagy gyakori hőmérsékletváltozás esetén töredezik és elveszti hatását, a CMC a hőmérséklet-változások ellenére is stabil marad. A karboximetil-cellulóz oldhatósága borban rossz és az elkészített nagy viszkozitású oldatok kezelése a borászatokban nehézségeket okoz mind az adagolás során, mind a bekeverő edény tisztításakor. Ezért az OIV ajánlás engedélyezi az iparilag előállított folyékony termékek felhasználását is.

A folyékony CMC, VinoStab® számos előnyt jelent a felhasználó számára:

• könnyű adagolni és jól homogenizálható a kezelendő borban,

• előkészítés nélkül adagolható,

• az ipari előállításnak köszönhetően nagyobb koncentrációjú CMC oldat állítható elő így a vízbevitel csökkenthető,

• a borok szűrhetőségét pozitívan befolyásolja,

• kevesebb személyzet elegendő, mert nem kell a bekeverő tartályokat nagy munkával kitisztítani,

• jobb higiéniai feltételek – a por alakú CMC maradékok nehezen eltávolíthatók és hajlamosak mikrobiológiai problémákat okozni,

• nem porzik, így nem okoz csúszásveszélyt.

Gyakorlati eredmények:

A kísérlet során 20 °C-os borkőtelítési hőmérsékletű borminta szerepelt (ld. 1. diagram). Ez a telítési hőmérséklet a karboximetil-cellulóz alkalmazási határa. Az eredmények ennek a tételnek a változását mutatják 10 hónapos, 17 °C-on történő tárolás során. A kezeletlen kontroll minta nagy vezetőképesség különbséget mutatott, ez magyarázza a bor kiugró instabilitását. A vizsgált tételt metaborkősavval kielégítően lehetett stabilizálni, de a stabilizáló hatás a metaborkősav töredezése következtében 10 hónap (17 °C-on) tárolás után már nem volt észlelhető. Ezzel összehasonlítva a CMC-vel kezelt minta stabil maradt. A CMC-vel kezelt minta stabilitásában gyengülés volt megfigyelhető, amit az is mutat, hogy 10 hónap tárolás után a vezetőképesség-különbség megemelkedett. Magasabb telítési hőmérsékletű bor esetén az adagolási mennyiség növelése segíthet, azonban a kezelt tétel szűrési tulajdonságait minden esetben meg kell vizsgálni.

Bankkártyás fizetésRendelés faxon

Értékesítés 2336 Dunavarsány-Erőspuszta, Dunavarsány Ipari Park Telefon 06 24 534 060   06 24 534 070   06 24 534 080 Fax 06 24 534 081 E-mail borkezeles@kerttrade.hu

2009 © Kerttrade Kft. Minden jog fenntartva Design & Solutions by NetGo.hu